KLICKA HÄR FÖR ATT BOKA SIMSKOLA
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Simklubben Lödde
En av Skånes och Sveriges bästa simklubbar
Simskolan

SK Löddes Simlinjen
Det är roligt och viktigt att kunna simma!

Barnen skall känna sig trygga både i och under vattnet och det tar tid att lära sig simma. Därför är det viktigt att barnet lär sig riktig vattenvana och att siminlärningen sker utan flythjälpmedel. Vi har olika nivåer i ”simskolan” så att barnen i gruppen har samma grund att bygga vidare på. Det är viktigt att anmäla till den nivå där barnet behärskar grunderna och att inte skynda på, utan låta barnet utvecklas i sim egen takt.


Definitionen för simkunnighet
I Sverige utgår vi ifrån följande definition när vi talar om simkunnighet
Simkunnig anses den som kan falla i vattnet, få huvudet under ytan och efter att åter ha tagit sig upp till ytan, kan simma 200 meter på djupt vatten varav 50 meter på rygg.

För att bli simkunnig är det viktigt att träna upp en god vattenvana. Det gör du genom att regelbundet vara i vattnet och genom att öva på åtta olika moment som tillsammans bildar det vi brukar kalla för Simningens ABC.

Simningens ABC:
  • Andas
  • Doppa
  • Glida
  • Hoppa
  • Balansera
  • Förflytta
  • Rotera
  • Flyta 
När du behärskar ovanstående åtta moment, då är du ordentligt vattenvan och då blir det också lättare att lära sig att simma! Den som ska lära sig att simma måste ges tillräckligt med tid för att lära sig att behärska varje moment i Simningens ABC. Om personen behöver ha kontakt med botten för att känna sig trygg, så utförs övningarna först där personen bottnar. Om du inte är trygg i vattnet blir det svårare att hitta balansen vid exempelvis glid- och flytmomentet. 


Första simsätt

Simlinjen, som är svensk simnings utvecklingstrappa, är flexibel när det gäller val av första simsätt att lära sig. Det viktiga är att lära ut ett simsätt som passar individen. Vad som är lämpligt som första simsätt kan variera från en person till en annan. För små barn är det dock i regel fördelaktigt att börja med crawl eller ryggcrawl, då dessa simsätt är motoriskt enklast att lära sig. 

Simkunnighet är en färskvara
Om du en gång har lärt dig att simma betyder det tyvärr inte att du behärskar det resten av livet. Simkunnighet är en färskvara som bör underhållas! Svensk Simidrotts rekommendation är därför att du testar din simkunnighet årligen under säkra former, genom att ta simmärket Vattenprovet. Detta märke motsvarar definitionen för simkunnighet. Känner du dig inte redo för Vattenprovet finns det många andra simmärken du kan ta sikte på, på vägen mot att bli simkunnig!

 

 
Här kan du läsa mer om våra simmärken
 
HÄR HITTAR DU LITE ÖVNINGAR ATT TRÄNA PÅ:

 

"Våra instruktörer skapar tillsammans en harmonisk, rolig och lärorik utbildningstid för våra medlemmar. Tillsammans utbildar vi barn och ungdomar i vår Simlinje för ökad simkunnighet. Vi vill att barn och ungdomar ska tycka simning är roligt, utmanande och spännande.”

 

Simlinjen i simklubben Lödde utgår ifrån den Simlinje som Svenska Simförbundets tagit fram för svensk simning. Tanken bakom Simlinjen är att ge en röd tråd från första kontakten med vatten till full simkunnighet där de fyra simsätten ligger till grund. Simlinjen är indelade olika nivåer, där varje nivå bygger på delmål samt ett slutmål. Delmålen kan barnen lätt följa genom ett ”Simbevis”. Simbeviset är ett diplom barnen får vid kursens start. På diplomet finns samtliga delmål som alla bygger på delmoment till slutmålet. När barnet uppfyllt ett mål premieras detta med ett klistermärke som fästs på Simbeviset, på så sätt kan barnet själv följa sin egen utveckling.

 

Vi vill erbjuda våra medlemmar en rolig simutbildning som främjar barns utveckling. Vi vill genom lekar och teknikövningar göra barn trygga i vattnet vilket ligger till grund för god simkunnighet. 

Simlinjen sträcker sig från Baddaren upp till Medley. Medleygrupperna ligger till grund för att vidare kunna erbjuda simning som en träningsform för de barn som önskar. När målen i teknikskolan är uppfyllda och vi anser att barnen är mogna för det erbjuds de ett första steg in i klubbens tävlingsverksamhet.

 

Här presenteras en kort beskrivning av de fem olika nivåerna i SK Löddes Simlinjen.

För en mer detaljerad beskrivning av varje nivå, klicka in under fliken "VÅRA GRUPPER".

 

Under fliken VÅRA GRUPPER kan du hitta mer detaljerad information om våra grupper.

 

BADDAREN MED FÖRÄLDRAR
Baddaren med föräldrar är en ny grupp i SK Lödde, en grupp som på ett lekfullt sätt har som mål att ge barnen vattenvana och trygghet i vatten tillsammans med en förälder och våra instruktörer. 
Förkunskap: Inga, från 3-5 år
 
BADDAREN
Baddaren är en grupp som på ett lekfullt sätt har som mål att ge barnen vattenvana och trygghet i vatten tillsammans med våra instruktörer.
Föräldrar är inte med i simhallen med undantag för de tre första och den sista gången då man som förälder får titta på. 
Förkunskap: Inga, från 3 år 
 
SKÖLDPADDAN

På denna nivå utvecklar vi barnens vattenvana genom lek och sim relaterade övningar. Det krävs att barnet har god vattenvana (vågar vara under vattnet med hela huvudet) innan denna nivå.

Föräldrar är inte med i simhallen med undantag för de tre första och den sista gången då man som förälder får titta på.

Förkunskap: Från 4 år och kunskaper motsvarande Baddaren BLÅ

 

PINGVINEN

Pingvinen fortsätter vi att jobba med ryggsimmet. 10 meter är sträckan som man ska klara. Vi försöker även hinna med att börja på bröstsimmet. Framförallt genom att träna på bentag.
Föräldrar är inte med i simhallen med undantag för de tre första och den sista gången då man som förälder får titta på.

Förkunskap: Från 4 år och kunskaper motsvarande Bläckfisken

 

FISKEN
I Fisken simmar vi mycket teknik! Det gäller att slappna av och våga simma lika bra/fint som i den lilla bassängen. Det är viktigt att simma effektivt (tekniskt korrekt) för att orka simma lite längre sträckor. 
Föräldrar är inte med i simhallen med undantag för den första och den sista gången då man som förälder får titta på. 
Förkunskap: Från 6 år och kunskaper motsvarande Guldpingvinen
 
HAJEN
På denna nivå utvecklar vi barnens kunskaper från tidigare nivåer i Simlinjen där fokus ligger på de fyra simsätten: ryggsim, bröstsim, crawl och fjäril.

Föräldrar är inte med i simhallen med undantag för den första och den sista gången då man som förälder får titta på.

Förkunskap: Från 6 år och kunskaper motsvarande Guldfisken

 

MEDLEY

Här handlar det om att lära sig simma ännu mer effektivt. Här gäller det att bli ett med vattnet.
Med mycket teknikträning får barnen lära sig att hantera vattnet än bättre.
Lektionerna är 45-60 minuter och det är fullt ös från början till slut. Barnen kommer att utveckla sin motorik, sin koordination och givetvis sin förmåga att bemästra vattnet!
Lektionsplats: 25-metersbassängen (stora bassängen)

Här finns det även möjlighet för barnen att göra sina första tävlingar på hemmaplan!

Tips för dig som vill öva lite själva
2021-04-13 06:29
Nu är det snart sommar med bad i havet eller i poolen. Det är viktigt att lära sig simma ordentligt. Det är viktigt att man lär sig på ett bra sätt, det har vi lång erfarenhet av. Samtidigt är simning ett enkelt sätt, och billigt sätt, att vara i rörelse. Tillsammans med Svenska Simförbundet har vi tagit fram lite filmer där vi går igenom grunderna i simkunnighet, simningens ABC.
Här får du också lite tips på övningar som du tillsammans med ditt barn kan träna på:
 
 
Idag öppnar anmälan till sommarskimskola 2021
2021-04-12 13:05

Wow! En timme efter bokningen är 25% av platserna bokade!

Idag öppnar bokningen till sommarsimskolan 2021. För dig som redan går i vår verksamhet öppnar bokningen på måndag 12 april klockan 12:00 och för dig som ny medlem öppnar bokningen måndagen den 19 april klockan 12:00.

Sommarsimskolan är upplagd som en intensivsimskola under 3 veckor, vecka 22,23 och 24. Det innebär att man går fyra dagar i rad, måndag-torsdag på samma tid under 3 veckor. Totalt 12 gånger. Det finns 5 olika nivåer planerade: BADDAREN (från 3 år), SKÖLDPADDAN, PINGVINEN, DELFINEN och PIRAYAN.

Priset oavsett grupp för 12 ggr är 995 kr + ev. medlemsavgift (om du inte är medlem sedan tidigare).

Vi jobbar utifrån en Svensk Simlinje och Simningens ABC.

 

BADDAREN
Förkunskaper: Inga, 3 år fyllda vid kursstart
Innehåll: Vi övar på vattenvana genom olika lekar, sånger och moment som att doppa ansiktet i vattnet, bubbla, flyta, glida med ansiktet i vattnet och hoppa från kanten.

Mål: Baddaren GRÖN & Baddaren BLÅ
Det finns två grupper: Baddaren 15.50-16.30 & Baddaren 16.20-17.00

VÅRA SIMMÄRKEN

 

SKÖLDPADDAN

Förkunskaper: Motsvarande kunskaper för BADDAREN, 4 år fyllda vid kursstart

Doppa Märkestagaren ska doppa huvudet under vattnet fem gånger.
Bubbla Märkestagaren ska andas in, hålla andan och blåsa ut under vattnet. Upprepas fem gånger.
Glida I vattnet fem sekunder med framsträckta och raka armar, ansiktet ska vara under vattenytan. Frånskjut får göras och provet kan utföras där märkestagaren bottnar. Handstöd med platta får användas. Upprepas fem gånger.

Innehåll: Vi övar på vattenvana genom olika lekar, sånger och moment som att doppa ansiktet i vattnet, bubbla, flyta, glida med ansiktet i vattnet och hoppa från kanten.

Mål: Sköldpaddan och Bläckfisken
Det finns två grupper: Sköldpaddan 16.50-17.30 & Sköldpaddan 17.20-18.00
VÅRA SIMMÄRKEN

 

PINGVINEN

Förkunskaper: Motsvarande kunskaper för BLÄCKFISKEN (kunna simma 5 m på grunt vatten), rekommenderad ålder 5 år 

Innehåll: Vi övar på vattenvana och simning genom olika lekar, sånger och moment som att doppa ansiktet i vattnet, bubbla, flyta, glida med ansiktet i vattnet och hoppa från kanten.

Mål: Silverpingvinen och Guldpingvinen
Det finns två grupper: Pingvinen 17.50-18.30 & Pingvinen 18.20-19.00
VÅRA SIMMÄRKEN

 

DELFINEN

Denna grupp är för sig som redan klarat Guldpingvinen och känner att du vill börja simma i 25 m bassängen. Vi fokuserar på att utveckla bröstsim, ryggsim och frisim.

Förkunskaper: Motsvarande kunskaper för GULDPINGVINEN, rekommenderad ålder 6 år 

Simma 10 meter valfritt simsätt i magläge på djupt vatten.
Simma 10 meter i ryggläge på djupt vatten.
Flyta 10 sekunder på djupt vatten. 
Hoppa Från kant eller brygga på djupt vatten.

 

Innehåll: Vi övar på simningens ABC och simning genom olika lekar, sånger och moment som att träna benspark, volter, simma längre sträcker

Mål: HAJEN GULD
Det finns en grupp: Delfinen 16.00-17.00
VÅRA SIMMÄRKEN

 

PIRAYAN

Denna grupp är för sig som simmar i vår HAJEN grupp eller våra MEDLEY grupper och känner att du vill utveckla din simning och simma längre.. Vi fokuserar på att utveckla bröstsim, ryggsim, frisim samt lite fjärilsim.

Förkunskaper: Motsvarande kunskaper för SILVERHAJEN, rekommenderad ålder 6 år.
Simma 100 meter valfritt simsätt varav 25 m i ryggläge på djupt vatten.
Simma 12,5 m i magläge, gör en rotation från magläge till ryggläge utan att röra botten och simma 12,5 m i ryggläge.


Innehåll:
 Vi övar på simningens ABC och tränar simning simning genom olika lekar, sånger och moment som att träna benspark, volter, simma längre sträcker

Mål: Simsättsmärkena, Kandidaten

Det finns en grupp: Pirayan 17.00-18.00
VÅRA SIMMÄRKEN

 

Vanliga frågor: http://www.sklodde.se/sida/?ID=309530

Idag startar simskolan vårterminen 2021
2021-01-25 10:43
Idag, 25 januari, startar vi simskolan vårterminen 2021. 
Vi uppmanar till att byta om duscha hemma om det är möjligt, vid behov får man självfallet göra det på badhuset. Rekommendationen är att det är max 3 simmare i omklädningsrummet samtidigt.
Vi har också fått en Max begränsning innes i simhallen vilket gör att inte föräldrar (eller andra familjemedlemmar) kan/får vistas inne i simhallen. 
Vi har satt in extra instruktörer för att hantera detta under lektionstid. Så vi kommer ha många instruktörer på plats för att ta hand om barnen.

Vi rekommenderar att man duschar och byter om hemma om det är möjligt. Tänk också på att hålla avstånd. Om barnen eller vuxna visar några symtom ber vi er att stanna hemma.

Välkomna till vårterminen 2021!

SK Lödde

Höstterminen mot sitt slut
2020-12-08 02:29
Snart är terminen slut. Det återstår en gång för lördagsgrupperna samt på måndag för Silverfisken 1 och Guldfisken 2. Sedan är denna märkliga termin i simskolan slut. En termin som präglats av pandemin och den kommer troligen att präglas även under vårterminen.
Som vi tidigare meddelat har det medfört förändringar i grupperna bl a har vi satt in fler instruktörer i grupperna för att ni skall känna er trygga att lämna barnen utan att få delta vid bassängkanten. Detta kommer vi att fortsätta med under våren också, både i undervisningsbassängen och 25 meters bassängen. 

Dock är inte det hela syftet med utökandet av simpedagoger i grupperna. En annan orsak är att till våren kommer vi att ändra upplägget lite i simskolan. En del övningar kommer att göras i storgrupp, sen delar vi upp i mikrogrupper där varje simpedagog får 2-4 barn att jobba med, sen tillbaka till storgrupp och igen i mikrogrupp osv. Detta ger oss en större utbildningsflexibilitet där vi kan i mindre grupper jobba på den nivå som barnen befinner sig. Exempel så är barn A duktig på att dyka och flyta då får hen jobba med mer avancerade övningar i mikrogruppen, samtidigt kanske A behöver träna mycket på att hoppa och då får A lite lättare övningar i mikrogruppen så att färdigheten verkligen nöts in på rätt nivå.

Vi har ett omfattande utbildningsprogram för våra instruktörer under våren. Bl a HLR och HLR för barn, Ledarskap för barn med MPF, Simidrottsledare. Vi planerar också att senare under våren starta simskola för barn med särskilda behov.

Jag vill också påminna om att ni så snart som möjligt återanmäler era barn till våren. Anmälan för er som redan går har nu varit öppen en vecka och idag (tisdag) klockan 10 öppnar vi anmälan för nya medlemmar.

Vi har idag 300 barn i vår simskola och vi siktar på att kunna erbjuda runt 400 barn möjligheten till simkunnighet under våren 2021. Det medför att ibland blir det fel med märkesrapportering, fel grupprekommendation etc. Men vi löser de flesta problem, bara kontakta oss på simskola@sklodde.se eller när ni ser mig i simhallen så bara kom fram.

Till sist vill jag tacka er för ert tålamod och flexibilitet när det gäller våra nödvändiga corona anpassningar. Samtidigt vill jag och alla simpedagoger önska er en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Ta hand om er!

Gunnar Wismar
Ansvarig simskolan
Avslutning och grupprekommendationer för nästa termin
2020-11-28 12:13
Det finns nu grupprekommendationer för varje simmare som baserar sig på de moment man klarat av under terminen. Man kan se rekommendationen i medlemsappen eller när man logga in för att boka inför nästa termin. Under helgen kommer vi att fortsätta med märkestagning och att uppdatera rekommendationerna.

Avslutningsdag blir för:
SÖNDAGSGRUPPERNA den 6 december
MÅNDAGSGRUPPERNA den 7 december
LÖRDAGSGRUPPERNA den 12 december

Extra träning för Silverfisk 1 och Guldfisk 2 måndag 14 december ordinarie tid.

Sen har det smugit sig in ett fel när det gäller förkunskap för att simma i en HAJEN grupp. Det skall vara Järnmärket eller motsvarande kunskaper.

//Gunnar
 
Sponsorer