KLICKA HÄR FÖR ATT BOKA SIMSKOLA
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Simklubben Lödde
En av Skånes och Sveriges bästa simklubbar

VAD GÖR SIMNINGEN UNIK?
2020-08-07 08:13

HYDRODYNAMISKT MOTSTÅND

Newtons tredje lag säger att för varje kraft finns en lika stor motriktad reaktionskraft. Vatten har drygt 1000 ggr högre densitet än luft, det innebär att när simmaren rör sig genom vattnet trycker vattnet tillbaka med lika mycket kraft på kroppen. Om man ökar kraften i vattnet

ökar också motståndet, i förhållande 1:4.


BEGRÄNSAD TILLGÅNG TILL SYRE

Simningen har begränsad tillgång till syre under utövandet, det innebär att musklerna måste till största del använda energirika ämnen med begränsad tillgång till syre, d.v.s. anaerob energiprocess som ger bl. a mjölksyra som biprodukt.

Vill du testa? Prova att springa 3 km där du bara får andas var 30:e meter.........


VATTENTRYCK, TEMPERATUR OCH HORISONTELLT LÄGE

Vid jämförelse av träning i vatten och träning på land är det skillnader i hjärtfrekvens, slagvolym och laktatnivåer (mjölksyra).


TRYCKKRAFT

Genom att skapa tryck mot vattnet med armar och ben skapar simmaren en framåtdrivande rörelse. Storleken på tryckkraften beror dels på simmarens muskelkraft och dels på hur effektivt simmaren använder den. Lite drygt 50 % av simmarens tryckkraft används till framdrivning 

vilket är en låg verkningsgrad.


FRAMDRIVNING

Simmaren arbetar hela tiden med tryck- och lyftkraft mot vattenmotståndet. Alla simsätt innehåller en tryckfas, en lyftfas och en glidfas (minskat vattenmotstånd). Den framåtdrivande kraften beror på den kraft som simmaren kan utveckla i de muskler som skall vara inkopplade i just det specifika rörelsemomentet. En spänd muskel som inte är med i rörelsemomentet förändrar flytläget negativt, det innebär att passiva muskler måste vara avslappnade.


Simning utövas i ett element (vatten) än vad vi normalt rör sig i. Detta plus de ovanstående faktorerna gör att simningen är unik och kräver mycket träningstid för att bemästra.


//Gunnar Wismar

 
Sponsorer